Zašto je bitno istezanje?

Istezanje nosi velike prednosti jer istezanjem prvenstveno poboljšavate fleksibilnost, pokretljivost i gipkost mišića, poboljšavate perfomanse i smanjujete rizik od povrede.

U struci su poznate dve vrste istezanja. Dinamičko i statičko. Razlikuju se po tehnikama i načinu pokreta kao i vremenu i svrsi istezanja.

ISTEZANJE PRE TRENINGA

Istezanje pre treninga se odnosi na dinamičko istezanje. Dinamičko istezanje služi kako bi se telo, mišići i zglobovi zagrejali i pripremili i uveli u trening. Obično traje oko 5 – 10 minuta. Za dinamičko istezanje možete koristiti neke od rekvizita poput ručnih tegova, vijača, elastičnih traka za vežbanje…

ISTEZANJE NAKON TRENINGA

Istezanje nakon treninga predstavlja statičko istezanje. Izvodeći statičko istezanje dovodite ciljani mišić u fazu maksimalne zategnutosti i napetosti dok se telo nalazi u fazi mirovanja. Trajanje izvođenja određenog pokreta u cilju istezanja mišića je obično oko 20 – 30 sekundi. Statičko istezanje karakteriše lagan tempo, kontrolisani i dugi pokreti, niskog inteziteta. Preporuka je da se izvodi oko 10-15 minuta, a od rekvizita Vam mogu poslužiti strunjače i prositrke. Istezanje nakon treninga služi kako bi se telo ohladilo od treninga i kao bi prešlo u fazu oporavka. Istezanjem smanjujete umor i bol u mišićima. Intezitet istezanja trebate dozirati do granice prijatnog bola, a sve preko toga nije poželjno.

Istezanje posle treninga čine vežbe koje izvlače i istežu mišiće više od njihove standarne dužine. Praktikovanjem istezanja posle treninga poštedećete sebe mnogih upala i nepotrebnih povreda, naročito ako trenirate kao rekreativac. Elastičan i fleksibilan mišić ima veći raspon pokreta u odnosu na krute i zgrčene mišiće.